A Madrid Apartment Cleverly Adds Space + Function

The #UPHouse is a 60 square meter unfinished apartment in Madrid by Cumulolimbo study who added structure in the bare room. High ceilings leave room for an open second floor in the center of the unit that functions as a bedroom, leaving two double-height rooms in the front and back. The larger room on the east side acts as an open living area, while the smaller room on the west side is more private. White walls, recycled plywood, steel and concrete floors set the tone and create a loft-like apartment that oscillates perfectly between modern and industrial.

The new steel construction houses the bathroom on the main level with the attic above. A clever staircase relies on an elongated kitchen counter as a step and pivot point as well as a movable three-step staircase that can be pulled out from below if necessary.

Black and white tiles create a graphic background for the kitchen and complement the black metal kitchen cabinets.

From the store

The bathroom benefits from a circular textured window that brightens up the compact space. A bold blue wall in the bathroom is the only color used in the design, which really brings out a boring space, especially when combined with the diamond-shaped white tiles on the walls and in the shower.

Diagonal square metal tubes mimic the angles of the tiles in the kitchen.

On the private side of the apartment, recycled plywood from old electronics containers clad the walls. The panels help reflect natural light throughout the interior, much like the mirrored wooden slats that form the curved ceiling above.

The loft is kept minimal with just a round white bed and two bedside tables. There is a practical sink in front of a mirror – perfect for washing your face before going to bed.

Photos by Javier de Paz Garcia.

Comments are closed.