A Brighton House Adds the Basement Flat to Become One Modern Home

Life Size Architecture recently completed the Preston Drove project in Brighton, UK, after homeowners tried to merge their home with the separate basement apartment below. The individual apartments had to be reconnected, while rooms flooded with light were created on all three levels. Due to most of the below street level renovations, openings have been cut out of the floors to allow natural light to flow freely between the rooms.

While the features of the original building were retained because the house was in a nature reserve, the interior has been modernly renovated. The steel beams were painted in primary yellow with rich blue and natural wood, which was used for a visually appealing design on the cabinets. The graphic floor tiles pop next to the herringbone wood floors which add a more traditional touch.

The customers’ beloved dog has not been forgotten as a special dog gate has been installed at the bottom of the stairs if necessary, which hides behind a built-in door when not in use

Custom made closets continue into the seating area where homeowners can read and listen to music while enjoying the garden view. The shelf continues on the wall to the floor to create additional storage space.

A large window overlooks the rear garden from the mezzanine and filters the light onto each floor.

A frameless glass extension provides a green wall and a dry spot when you use the back door to get outside or inside.

Photos by Jim Stephenson via BowerBird.

Comments are closed.