A 1950s Residence Honors its Previous Whereas Changing into a Sustainable Oasis

The San Anselmo Residence is a project for an architect that involved an existing 1950s home on a tree-lined hill in Marin County. Pfau Long Architecture kept the original structure but updated it and expanded it to 2,800 square feet while converting it into an environmentally friendly home. A new wing was added to the existing floor space to add two bedrooms as well as a new kitchen and a new family room.

They kept the cuboid system of the structure and added new masonry elements that are incorporated into the original walls and anchor the new section. Insulating glass panes extending from floor to ceiling visually expand the interior and frame the green view.

The residence was built and updated as an energy saving green structure and has photovoltaic panels, solar household / hydroelectric heating, solar pool heating, gray water system and recycled blue jean insulation.

The new, central kitchen opens up to both the new family room and the dining / living area of ​​the original house.

The interior looks modern yet cozy with its exposed structure made of lacquered steel girders, Douglas fir and glued laminated wood beams as well as stone work and polished concrete floors

Comments are closed.