The Brunswick Green House in Australia Gets a Sustainably Efficient Update

Designed by Drawing Room Architecture that Brunswick Green House in Melbourne, Australia, is undergoing a renovation that includes a Victorian patio-style extension to the house. The builders, a young working-class family who worked in the field of sustainability, wanted to expand the existing two-room house into a three-room house with a study for two people and a master bedroom with its own bathroom. They also wanted more storage space, more natural light and sustainable, efficient solutions. The result is this bright and cozy home with warm materials, modern finishes and a repetitive color palette.

Natural materials are used to create a feeling of calm and warmth. Terrazzo is only used sparingly in two rooms, the kitchen and bathroom. The asparagus green paint from Dulux is used consistently on all sliding doors and on the open kitchen joinery, with similarly colored furniture and plants reproducing the same color.

For reasons of sustainability, the gas is removed from the house in line with the work of the builders. Instead, hot water is provided by an electric heat pump, an induction hob is installed in the kitchen and heating is carried out using split systems. The water collected from the roof supplies the garden, laundry and toilets, and solar panels installed on the new roof provide energy. In addition, light metal cladding on the upper floor, good insulation and double glazing support the energy-efficient house.

An open, permeable staircase with a skylight lets natural light flow from top to bottom, keeping the space light and airy.

A salt and pepper carpet repeats the black and white theme that can also be found throughout the house in materials, furniture and hardware.

Styled by Natalie James.
Photos by Daniel Fuge.

Comments are closed.