Montréal’s Berri House Is Built for Privacy in a Dense Neighborhood

Berri House is a minimal residence in Montréal, Canada designed by Architecture Microclimat. The challenge was to optimize the site’s maximum capacity to welcome a contemporary building that respectfully blends in with the rest of the neighborhood.

The new building would have two floors above ground as well as a mezzanine and a partial basement. The response was to move part of the living area, kitchen, and dining room to the upper level to attract more natural light.

While the composition of the facades adopts a contemporary language, the architects indicate this. “It recalls the more traditional aspects of Montreal patrimonial architecture. The horizontal bands of stone that break and unite the facade, the fall of stones above the windows and the vertical rows of bricks above enrich the composition of the building. A monochrome application of lighter beige and gray tones provides a softer touch. “

Photography by James Brittain.

Comments are closed.