Gregory Orekhov’s “Black Sq.” Displays Nature in Infinity

Art often seeks to reflect the extent and greatness of nature. But Gregory Orekhov’s “Black Square”, a large-format sculptural installation, literally transforms the world from the inside out into an infinity of possibilities and realities – a passage that mirrors the landscape of Moscow’s Malevich Park in a multitude.

Orekhov’s “Black Square” is located in an open space dedicated to the Russian avant-garde artist Kazimir Malevich. He forces visitors to find a path that is guarded by two menacing black monoliths. As visitors travel on between the individual sculptures, their initial emptiness gives way to an “endless corridor of reflections” created by two full-length mirrors made of highly polished stainless steel along the inner length of each monument. The effect is a disorienting reminder of the continued presence of nature, a multidimensional “space” outdoors.

Orekhov uses the enormous volume of the sculpture in order to consciously preserve its “unnaturalness” against the background of the park. Each structure is seamlessly integrated into the built environment of the park and at the same time the viewer is doubly connected to the architectural capacity of the landscape.

The spatial effect of the “black square” lies in the structure: a planned sensory migration from the two-dimensional to a confusing picture-with-picture reflection of the ad nauseam reproduced landscape.

The viewer becomes an accomplice and falls into an endless corridor of reflections. The dynamic of the movement of the viewer becomes fascinating in the static figure … he [Orekhov] combines a raw form with a theater of emotions that ultimately attract you.

– Mikhail Sidlin, curator and art critic

Gregory Orekhov’s work is in the collections of the Russian Museum and MAMM, as well as in private collections in the Netherlands, the USA, Italy and Jordan. In 2017 Gregory presented his work at the Saatchi Gallery in London.

Comments are closed.