An Eclectic White House in Montreal Extends Its Verticality

Designed by Nicholas Francoeur and Joel Lortie, Park Ex House (short for Park Extension House) is an eclectic white house that looms through its lush, green neighborhood in Montreal, Canada. The client wanted to add a story, so the architects came up with a design that was a continuation of the previous home. Simple but inexpensive materials were used that have been carefully and carefully refined.

Original house

The horizontal siding has been replaced with white vertical corrugated iron cladding, which emphasizes the new verticality of the house. Homage was paid to the original pitched roof with a more subtle angled frame.

A bold decision was made to sacrifice space to create two cavities in the house, one on the ground floor and one above the kitchen on the second floor. These cavities allow light to penetrate deep into the basement and create a feeling of size in a relatively small space and provide a connection between the different floors.

Photos by Raphael Thibodeau.

Comments are closed.