A Crumbling Cottage Turns into New With a Gabled Quantity in Again

After the homeowners determined that the weather house on the property was beyond repair, they brought in County Grennan Architecture to replace it and prepare a new four bedroom home in Sydney, Australia. The new cottage section of the house is designed to the same small scale and appearance as the original so as not to disturb the facade too much. In addition to the new front section of the house, Erskineville House now has a raised gable structure in the back that significantly expands the ground floor.

Despite the small size of the property, the main level is being extended to the rear to create an open floor plan for the kitchen, dining room and living room. Floor-to-ceiling glass sliding doors increase the feeling of space on the way to the garden.

The completely white kitchen expands optically thanks to a mirrored backsplash that reflects the light.

The master bedroom on the second floor overlooks the back yard through a window on the side of the back wall. A second window on the side of the extension is frosted to ensure the privacy of the neighbors next door. A skylight on the sloping room brings additional natural light into the room.

In the hallway, two bedrooms that mirror each other are smaller but feel more spacious with the skylights above.

Photos by Douglas Frost.

Comments are closed.